De noodzaak van een nieuw model in facilitymanagement

Hayk Simons van ATIR, HTC Advies en Consumatics en zijn zoon Stephan delen de passie voor hospitality en facility. Stephan stapte vorig jaar aan boord bij een project van zijn vader: Grip Facility. Ze delen een sterke mening: het is tijd voor een grondige digitale transitie.

Hayk startte zijn ondernemerschap ruim 20 jaar geleden met de overname van HTC Advies. In 2008 voegde hij ATIR Nederland en ATIR België toe toe en dankzij de meest recente overname van Consumatics biedt de organisatie nu een totaalpakket aan services op het gebied van Hospitality, Facility en onderzoek naar consumentengedrag. Inmiddels onderneemt Hayk samen met managing partners Puck Wilbers, Margriet van Dijken, Marieke Weerts en Anna Casemier in Nederland en met Ferenc van der Sterren in België.

Digitalisatie binnen facilitymanagement

Stephan heeft de ondernemersgenen van zijn vader. Hij startte zijn carrière in webdevelopment, waarin hij zich voornamelijk richtte op de commerciële ontwikkeling van websites en webshops. In 2015 zette hij de stap richting facilitymanagement. Bij facilitair dienstverlener Asito bewees hij zich eerst als projectleider en daarna al snel als vestigingsmanager. De perfecte combinatie van ervaringen en interesse, bleek later, want het sloot naadloos aan bij de nieuwe route die Hayk voor ogen had binnen facilitymanagement: digitalisatie.

Innovatieve ideeën

Vader en zoon delen de overtuiging dat de facilitywereld anders moet. Samen zitten zij vol innovatieve ideeën en werken zij aan een digitale en technologische transitie binnen facilitymanagement. Waar Hayk jarenlange ervaring heeft in de intermediaire advieswereld, zit Stephan bovenop state-of-the-art softwareontwikkeling. Stephan: “Hayk heeft de juiste ervaring uit het verleden en weet daarom beter waar we vandaan komen dan ik. Hij staat open voor vernieuwing en heeft een visie, waaraan ik bijdraag in kennis, kunde en innovatie.”

Wat is het verschil tussen toen en nu?

Hayk: “Voorheen was vooral de schoonmaak binnen facilitymanagement echt een cowboywereld. Ik verbaasde me er toen al over. In 2011 schreef ik daarom het artikel ‘Van wantrouwen naar vertrouwen’. Het viel me op dat de opdrachtgevers op dat moment (tijdens de financiële crisis) bezuinigden en dat schoonmaakbedrijven daardoor onrealistische contracten scoorden, waardoor de schoonmaakmedewerkers vervolgens steeds verder onder druk kwamen te staan. Zij moesten die onrealistische contracten immers tot uitvoering brengen. Het was een regelrechte
prijzenoorlog.”

Hayk merkte een negatieve spiraal op, waarbij de focus zeker niet lag op verbetering van dienstverlening en innovatie. Ook Stephan ziet dat de krachten van de marktwerking binnen facilitymanagement vooral gericht zijn op kortetermijnresultaten zonder voldoende de kwaliteit en samenwerking op de lange termijn in de gaten te houden.

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Na stakingen van schoonmaakdiensten werd in 2011 de Code Verantwoordelijk Marktgedrag in het leven geroepen. Hayk vertegenwoordigt de intermediairs in het bestuur van de code en heeft zitting in de codekamer catering. Hayk: “De code legt de nadruk op kwaliteit en het sociale aspect in plaats van op prijs. Dit is de start voor een heldere, vruchtbare samenwerking tussen opdrachtgever, leverancier en intermediair, waarbij we het belang van de facilitair medewerker hoog in het vaandel hebben staan. Uit onderzoek blijkt dat de code effect heeft, maar dat er nog veel onvrede en negativiteit heersen onder leveranciers, opdrachtgevers en onafhankelijk intermediairs. Vaak zijn de medewerkers hiervan de dupe.”

Afspraken nog steeds niet nagekomen

In de praktijk blijkt dat afspraken vaak nog steeds niet worden nagekomen. Volgens Hayk en Stephan is het een ‘schot voor open doel’ om het contractmanagement te verbeteren zodat de samenwerking tussen stakeholders verbetert. Hayk: “Door de code is de looptijd van de contracten langer geworden, maar de afspraken, omgezet in Key Performance Indicators (KPI’s), worden nog onvoldoende gemeten en nagekomen. Hierdoor ontstaat onduidelijkheid, ongenoegen en miscommunicatie. Deze onvrede leidt tot hoge indirecte kosten bij zowel de opdrachtgever als leverancier. Kijk alleen maar naar de hoogte van de managementkosten bij leveranciers.” Een uitgelezen kans voor verbetering dus.

Voordelen van digitalisatie

Hayk en Stephan bundelden daarom hun krachten en focussen zich sindsdien op digitale innovatie. Hayk: “We zien hier een kans voor betere samenwerkingen tussen stakeholders: opdrachtgevers, leveranciers, medewerkers en intermediairs. De digitalisering en het gebruik van data bieden oplossingen voor de huidige problemen en bevorderen samenwerking tussen de partijen. Daarbij worden indirecte (management)kosten sterk teruggedrongen, wat ten goede komt aan tevredenheid van medewerkers, kwaliteit van het werk, efficiency en innovatie.”

Verbetering samenwerking mogelijk

Een digitaal platform waarop alle contractafspraken en afgesproken KPI’s helder weergegeven zijn biedt uitkomst. “Een platform met open API’s, (application programming interfaces) waarin data voor alle betrokkenen toegankelijk zijn. Dit zorgt voor een transparante samenwerking tussen de partijen. Op het platform is de mate van tevredenheid bij klanten, medewerkers, opdrachtgevers en leveranciers zichtbaar, maar ook KPI’s zoals technische
kwaliteit, hygiëne, communicatie en kosten,” aldus Hayk. “De focus ligt echt op contractmanagement. Er worden data verzameld voor de opdrachtgever, zodat deze, ongeacht welke leverancier hij kiest, toegang heeft tot alle gegevens. Het doel is om zoveel mogelijk koppelingen te realiseren tussen alle partijen, zodat beslissingen worden genomen op basis van data,” zegt Stephan.

Artificial intelligence en blockchain

Zowel Stephan als Hayk realiseren zich dat zij zich in de beginfase bevinden van hun digitale ontdekkingstocht en zien nog enorm veel kansen dankzij technologische ontwikkelingen als Artificial Intelligence en blockchaintechnologie. Stephan: “Opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven zijn op zoek naar de meest efficiënte manier van digitalisering. Taken als het bijhouden van mutaties en calculaties en het aanvragen van extra werk zijn allemaal al gedigitaliseerd. Er kan nog veel meer. Dit is nog maar het begin.”

“Het zijn spannende tijden, maar we zien vooral volop kansen waar wij actief op in willen spelen.” zegt Hayk.  Stephan, tot slot: “Een ding is in ieder geval zeker: facilitymanagement heeft een nieuw model nodig. Tijd voor verdere digitalisering!”

Welke digitale oplossingen
zorgen voor meer GRIP?

Dit is waarom
zij kozen voor GRIP!

“Als ik Grip in 3 woorden zou moeten omschrijven is het overzichtelijk, duidelijk en je kunt het naar je eigen hand inrichten. Tot nu toe zijn wij super tevreden over het gebruik”

Scroll naar boven